Voeding en Verzorging: deel 1 - 2 - 3 - 4 - 5

Lichamelijke verzorging van de (Zwitserse) Witte Herder

Onder verzorgen van een hond verstaan we niet alleen het geven van het dagelijks voer en zo nu en dan een borstelbeurt. De verzorging van de pup én van de volwassen hond is een onderwerp dat dagelijks de aandacht van de eigenaar vereist. De hond moet leven in een schone en vriendelijke omgeving. Zindelijkheidstraining, socialisatie en opvoeding zijn de eerste punten van aandacht. Er moet worden gelet op symptomen die kunnen wijzen op ziekte. Daarbij valt te denken aan diarree, braken, hoesten, lusteloosheid of koorts. Enten De normale lichaamstemperatuur van de hond is ongeveer 38 tot 38,5°. Als de pup een zieke indruk maakt, moet men zo snel mogelijk naar de dierenarts. Onverzorgde ziektes of kwalen kunnen akelige gevolgen hebben voor de groei van de jonge hond en kunnen zelfs tot ernstige, niet aangeboren, afwijkingen leiden. Afwijkingen die kunnen uitmonden in het overlijden van de hond. Het verzorgen begint bij het gezond houden van de hond. Daartoe dient de pup te worden geënt. De eerste entingen worden gegeven bij de fokker, op een leeftijd van zes weken. De pup wordt dan geënt tegen hondenziekte en parvo. We noemen dit de puppyenting, die de pup gedurende enkele weken zal beschermen tegen deze ziekten. Deze puppyenting wordt herhaald en aangevuld op een leeftijd van negen en twaalf weken. Op deze leeftijd is de pup ‘volledig’ geënt en daarmee beschermd - tegen de meeste ernstige en levensbedreigende ziekten die worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Tegen ziekten zoals kennelhoest of rabiës (hondsdolheid) kan de hond apart worden geënt. Deze entingen zijn nodig om de hond mee te kunnen nemen naar het buitenland, of om te kunnen trainen. Steeds vaker wordt er onderzoek gedaan naar de manier van enten en het herhalen van entingen, het nut of eventueel schadelijke gevolgen van jaarlijkse entingen. Ook bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om een Titerbepaling te laten doen voor het bepalen welke enting eventueel noodzakelijk is. Meer hierover op de volgende pagina Enten
Ondanks dat de Witte Herder een vacht lijkt te hebben die veel verzorging eist, is niets minder waar. Zeker de stokharige hond heeft een prachtige zelfreinigende vacht, waar modder en dergelijke gewoon vanaf glijden. De langstokharige hond heeft iets meer vachtverzorging nodig; vooral de broek en de staart willen nog wel eens gaan klitten. Een wekelijkse borstelbeurt is over het algemeen voldoende om dit in de hand te houden. Een wasbeurt is niet vaak nodig, hooguit twee of drie maal per jaar. Dit is mede afhankelijk van het feit of men met de hond naar een show wil of niet. Opmerkelijk is dat de vacht van de Witte Herder de kleur/gloed van de omgeving/grondsoort aanneemt. De Witte Herder die op de zandgronden van Noord-Holland verblijft, wordt wat grauw van kleur; bij de kleigronden van de rivieren zal zijn vacht eerder wat gelig worden. Met een goede wasbeurt is deze gloed snel verdwenen. Tweemaal per jaar gaat de hond ruien; dat wil zeggen dat de oude vacht loslaat en een nieuwe vacht aangroeit. In deze periodes heeft de hond iets vaker een grondige borstelbeurt nodig, het liefst met een herdersharkje. Eventueel kan de hond naar de trimsalon om de oude en loszittende vacht te verwijderen.
Lichamelijke verzorging - De vacht
De ogen Oogproblemen komen bij de Witte Herder weinig voor. Toch horen we zo nu en dan van problemen als Pannus of Cataract ed. Mocht u vermoedens hebben dat er in de lijn waarin u fokt oogproblemen of blindheid voorkomen, is het aan te bevelen uw (fok)honden te testen op oogafwijkingen. Ook kan het gebeuren dat de hond traanogen krijgt. Vaak betreft het hele jonge hondjes, die daar gewoon overheen groeien, maar persisterende traanogen moeten altijd worden nagekeken door de dierenarts. Het kan een ontsteking zijn of verstopte traanbuisjes (Juvenile conjuctivis). In een enkel geval kan de oorzaak entropion zijn: het naar binnen groeien van de ooghaartjes, die de oogbol irriteren. De oren Met zijn staande oren heeft de Witte Herder weinig last van oorontstekingen of van hardnekkig vuil in de oren. Merkt u dat de hond vaak met de kop schudt, laat dan zijn oren nakijken bij de dierenarts op oorontsteking of oormijt. Ook een vreemd voorwerp (bijvoorbeeld een grassprietje, of aar) kan last veroorzaken en moet worden verwijderd.
Honden die droog voer krijgen en daarnaast weinig in de gelegenheid worden gesteld om te kluiven, zullen sneller last van tandsteen hebben. Tandsteen geeft rottende tanden en kiezen, hetgeen een voortijdig verlies van enkele tanden of kiezen kan veroorzaken. Ook kan de hond een rottende stank uit de bek krijgen. Naarmate de hond ouder wordt, zal het gebit slijten en kan de hond meer tandsteen ontwikkelen. De dierenarts of de trimsalon kan overtollig tandsteen gemakkelijk verwijderen. Ook een hond kan kiespijn krijgen; dit gaat vaak gepaard met gedragsverandering of humeurigheid. Een reden om het gebit van de hond regelmatig te controleren. Honden die KVV of Barf eten en daarnaast voldoende in de gelegenheid worden gesteld om te kluiven, zullen minder snel last van tandsteen hebben.
Het gebit
Vlooien Iedere hond heeft wel eens een vlo. Die lopen ze op in het park, op de training of gewoon in de achtertuin. De vlo kan enorme jeuk veroorzaken en de vacht beschadigen. Sommige honden kunnen allergische reacties krijgen en hele plukken vacht met huid en al uit het lijf trekken. Het helen van deze wonden duurt lang en bij de Witte Herder zal de vacht roodgekleurd blijven tot na de volgende ruiperiode. Er zijn verschillende producten ter bestrijding bij de dierenwinkel of bij de dierenarts te verkrijgen; in poedervorm, als halsband, vloeibaar of in een spuitbus. Sinds enkele jaren bestaat er ook de vlooienpil. Deze pil voorkomt dat de vlooien eitjes leggen, waardoor een vlooienplaag binnen de perken kan worden gehouden. Ook de omgeving van de hond moet vlooienvrij worden gehouden. Behandel dus zowel hond als huis. De vlo is tussengastheer van de lintworm. Mocht de hond veel last van vlooien hebben gehad, dan is het raadzaam hem ook te behandelen tegen lintwormen. Lintwormen kunt u herkennen doordat er in de ontlasting stukjes meekomen, die op rijstekorrels lijken. Het is een goede gewoonte de ontlasting van de hond regelmatig na te kijken, zodat u snel kunt ingrijpen bij bloed in de ontlasting, diarree, of spoel- en lintwormen. Teken Teken zijn kleine spinnetjes, die zich meestal verschuilen in kreupelhout. Ze laten zich op de hond vallen, waarna de teek zich in de huid van de hond boort. De teek zuigt zich vol met bloed van de hond en zwelt op tot de grootte van een erwt. Teken kunnen ziektes veroorzaken, dus de hond moet zo goed mogelijk worden beschermd. Vlooien- en tekenpreparaten geven een vrij goede bescherming, maar het is verstandig de hond na te kijken op teken na een wandeling in het bos of in het park. Op de witte vacht zijn de spinnetjes duidelijk te zien en mijn ervaring is, dat een groot gedeelte van de teken kan worden‘weggestreken’ tijdens het wandelen. Door de hond zo nu en dan te roepen en te ‘aaien’ over de rug, onder de keel en langs de flanken, valt het grootste gedeelte van de teken van de vacht af. Teken zijn vrij gemakkelijk te verwijderen met een tekentangetje, maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Spoelwormen   Spoelwormen zijn langwerpige, ronde wormen, die gemakkelijk te zien zijn in de ontlasting van de hond. De pup krijgt deze wormen mee van de moederhond. De pups worden al enige malen ontwormd bij de fokker, op 2-4-6 en 9 weken. Vaak is dit niet afdoende en dient de kuur enige weken later te worden herhaald, op 3-6 en 9 maanden leeftijd. Ook volwassen dieren kunnen last krijgen van spoelwormen; controleer daarom regelmatig de ontlasting van de hond. Een wormenkuur geven één keer per jaar valt aan te bevelen.
next next previous previous
This website was first launched in 1998 - If you have questions about the site or corrections, please mail the webmaster © Pride Webdesign 2016
WITTE HERDER BIBLIOTHEEK OF KIMBERLY’S PRIDE