Karakter en Gedrag

GEDRAG / TEMPERAMENT: Levendig en evenwichtig temperament, houdt van actie, is oplettend met een goede aanleg om getraind te kunnen worden. Vriendelijk en iets behoedzaam/bescheiden. Een groot sociaal aanpassingsvermogen en sterk aanhankelijk aan zijn baas. Nooit bang of agressief zonder bedreiging of uitdaging. Een vreugdevolle en gemakkelijk te leiden werk- en sport hond met een allround aanleg op allerlei gebied. Door de hoge mate van sociaal aanpassingsvermogen is de Zwitserse Witte Herder in staat te integreren in allerlei soorten van sociale gebeurtenissen en situaties.
In de rasstandaard staat omschreven als gebruiksdoel:
Links: Beth Barkley met Czar en Sirius Midden: Zeuss Magical Fantasy Rechts: Behendigheid
De Witte Herder is van oudsher een herdershond. Een hond die wordt gebruikt om het vee te hoeden en te bewaken. Om dit werk naar behoren te kunnen uitvoeren moet hij in het bezit zijn van de daarvoor gewenste karakter- eigenschappen. In de Amerikaanse en Canadese rasstandaard staan deze kenmerken als volgt omschreven:   ‘De Witte Herder heeft een opvallende persoonlijkheid; gemarkeerd door zelfvertrouwen, onbevreesd doch zonder vijandigheid. Het is een evenwichtige hond; indien nodig waakzaam en alert. Zijn aangeboren aanleg voor het hoeden van de kudde wordt gecompleteerd met zijn drang om zijn baas en het huis te beschermen. In zijn relatie tot de mens is hij gereserveerd naar vreemden, echter zonder angst. Hij is waardig en willig om te werken in alle omstandigheden. Deze kwaliteiten van zijn algemene verschijning maken de Witte Herder buitengewoon geschikt als hoeder van het vee, huishond, blindengeleidehond of diensthond.’ Ganzenhoeden (Canada) Tegenwoordig wordt de Witte Herder vooral gebruikt als huishond. Het is een uitermate fijngevoelige en kindvriendelijke familiehond, zacht en aanhankelijk van aard. Hij is onvoorwaardelijk trouw aan het gezin, maar enigszins terughoudend naar vreemden. Het is een temperamentvolle hond, gehoorzaam en in staat zich aan iedere situatie aan te passen. Schuwheid en/of angst behoren niet tot de natuurlijke eigenschappen van deze hond.   De (Zwitserse) Witte Herder een werkhond… Toch is Witte Herder een werkhond bij uitstek. In de geschiedenis zien we een indrukwekkende rij beroemde honden op ieder terrein. Het leergierige karakter, zijn hoge intelligentie, de grote ‘will to please’ en de absolute trouw aan de geleider, die dit ras van nature heeft meegekregen, met daarnaast het uithoudingsvermogen en de atletische bouw maken van hem een welwillende en grote werker. Beroemde werkhonden uit het verleden: De lijst van beroemde honden die hun diensten hebben bewezen in het verleden en het heden is lang. Eigenlijk verdienen ze allemaal een plaats in deze ‘Hall of Fame’, maar dat is niet mogelijk. Wel wil ik een greep doen in de lijst met beroemde honden, die uit alle hoeken van de wereld komen.
Sirius
Czar
Kimberly
Thor
Schapen hoeden - Sabrina Visser (Nederland)
Van de reddingshonden is Panda de meest beroemde. Geleider Beth Barcley begint haar loopbaan binnen het reddingswerk in de jaren tachtig met Panda voor SAR (Search and Rescue). In 1986 worden ze uitgezonden naar de vreselijke aardbeving in San Salvador en in 1989 naar de aardbeving in Armenië, die duizenden mensen het leven heeft gekost. Panda heeft haar hele leven, elf jaar lang, gewerkt als reddingshond; met recht een ‘fabuleuze’ Witte Herder. Terwijl Panda ouder wordt, traint Beth verschillende honden, waaronder Sirius en Czar (Hoofprint Pancho x Sunlits Seika). Door een blessure gaat Sirius vrij vroeg met pensioen, maar hij zal later therapiehond worden. Czar blinkt uit in het zoeken naar lichamen, maar ook als reddingshond. Hij wordt onder meer ingezet bij de bomaanslag in Oklahama. Op 11 september 2001, na de aanslag op het Amerikaanse World Trade Center en het Pentagon - een aanslag die de wereld niet snel zal vergeten en die vele duizenden doden heeft geëist - bevindt Beth zich samen met haar hond Fearghas op de puinhopen van het Pentagon, op zoek naar overlevenden en helaas ook op zoek naar de vele doden om hun lichamen te kunnen bergen.
“LEXINGTON TWP - 2010 (Nieuwsblad - Michican) U.S. dog breeders may not prize white German shepherds, but they make excellent search and rescue dogs. Beth Barkley, now of Lexington Township, rescued, trained and handled them for 30 years in her native Virginia. Here she is shown with Fearghus, who assisted following the 9-11 attack on the Pentagon. “ Beth Barkley met een gepensioneerde Hoofprint FinTan Fearghus in 2010
Kimberly (1989) Kimberly had een uitermate fijne neus en heeft jaren actief deelgenomen aan het reddings/speurwerk in Nederland. Geleider Ruut Tilstra Haar dochter Rebecca of Kimberly’s Pride was jarenlang actief in binnen- en buitenland en heeft vele acties op haar naam staan. Gabi Gutknegt en Becky (Rebecca of Kimberly's Pride)
Zeuss Magical Fantasy heeft een glansrijke carrière gehad als reddingshond samen met zijn geleider Anthony G Yarde (1999) en Hoofprint Fhantom Thor (1996) is de meest fantastische reddingshond bij het (vrijwillige) brandweercorps van Fair Oaks; geleider Blair Miller. In Duitsland laat Uriah vom Werntal van zich horen, geleider Marco Höhn. Oostenrijk en Zwitserland hebben diverse Witte Herders die uitermate goed functioneren als lawinehond. Steeds vaker worden de Witte Herders ingezet bij het opsporen van vermisten. Hoofprint Quasar (1988) is het levende bewijs dat de Witte Herder succesvol kan functioneren als hulphond. Getraind in het Special Skill Service Dog Center, helpt hij zijn lichamelijk gehandicapte baasje Peter Zein en hij is zelfs in staat om de rolstoel van Peter te duwen als Peter vermoeid wordt. Peter zelf zegt dat Quasar het verlengde van zijn armen en benen is geweest en dat hij zijn leven niet alleen gemakkelijker maar ook zinvol heeft gemaakt. Hoofprint A Ok Ouvae is de signaalhond van eigenaar Vincent Valanzuolo, evenals Hoofprint Wyatt (1998). Day’S Suzy Hears All (Debbie Martin) is signaalhond voor Linda, een moeder van drie jonge kinderen. Suzie heeft het leven van Linda meer dan eens gered en zonder Suzie zouden ernstige ongelukken (zoals bij voorbeeld brand) het leven van het gezin verschillende malen in gevaar hebben gebracht.
Uriah vom Werntal
Hoofprint Quasar
Hoofprint A Ok Ouvae
Honden in de filmindustrie De meest bekende filmhond uit de jaren 1958-1960 is Harvey Bindle Offner. Harvey heeft meer dan 184 films en verschillende tv- optredens op zijn naam staan. Ook zijn zoon, de al even beroemde White Shadow Crider van de filmster, fokster en trainer Dorothy Crider, schittert in vele films. ‘Fangs of the Artic’ is slechts één voorbeeld van de 168 films met deze hond. In de jaren zestig zijn de Witte Herders Happy en Smiley iedere morgen te zien in het fameuze fitnessprogramma van Jack en Elaine La Lanne; ‘Jack’s Show’. In 1971 wint Pax de Amerikaanse Humane Association’s Performance Animal Star of the Year Award (PATSY) met zijn bijdrage in de serie van een blinde privé-detective, Longstreet genaamd, met James Franciscus in de hoofdrol. ‘White Dog’ (1982) is waarschijnlijk de meest bekende film waarin de Witte Herder een hoofdrol speelt. Diverse honden werden gebruikt om de film tot een goed einde te brengen, maar het is Baron Hans von Criston die door zijn bijdrage aan deze film zijn certificaat ‘Schutzhund’ behaalt. Als laatste (2000) mag ‘Getting away with murder’, met Jack Lemmon in de hoofdrol, niet ontbreken. De ster in deze film is Furrari’s Nikki van Marion Loppizo. Nikki is niet alleen een filmster, maar ze heeft ook haar sporen verdiend als aaihond voor geestelijk en lichamelijk gehandicapten en als therapiehond. 
Blindengeleidehonden Van alle taken die de Witte Herder met veel verve uitvoert is het werk als blindengeleidehond hem op het lijf geschreven. Met zijn vriendelijke en hulpvaardige aard kwijt hij zich als geen ander van deze taak. Al vanaf de allereerste beginjaren wordt hij daarvoor zeer succesvol opgeleid. Tunderluv’s Bear (1984) gecertificeerd blindengeleidehond van Canine Vision Canada. Bear wordt enige tijd gebruikt als voorbeeldhond in het Lions Club Center. Ook drie van zijn nestgenoten hebben dezelfde opleiding met glans doorstaan. Hoewel de Witte Herder in de prille jaren na zijn terugkeer in Europa wordt miskend voor wat betreft zijn capaciteiten, is ook hier een kentering in gekomen en steeds meer blindengeleidehonden opleidingscentra maken dankbaar gebruik van dit ras. Gealsey van de Groeter Stolp is de eerste gecertificeerde blindengeleide hond in Nederland. Langzaam volgden er meer, waaronder Remarkeble Zara van de Bernissehof, Erny Frans en Inca of Kimbery’s Pride.
Tenderluv Bear - Canada
Owen - Frankrijk
Remarkeble Zara van de Bernissehof Nederland
Diensthonden De meningen over het kunnen werken van de Witte Herder als politiehond lopen zeer uiteen. Veel mensen vinden de Witte Herder ongeschikt voor dit werk, omdat hij te zacht van aard zou zijn. Niets is minder waar. Natuurlijk zal een pup in het nest uitgezocht en getest moeten worden op geschiktheid. En natuurlijk wordt niet iedere Witte Herder geschikt bevonden, maar dat is absoluut ook het geval bij alle andere taken van de Witte Herder als werkhond. De Witte Herder is geen felle hond, maar wel uiterst betrouwbaar en ten allen tijde inzetbaar als hij eenmaal is opgeleid. Ook hier zal zijn bewakingsinstinct en zijn grote will to please, zijn werklust en zijn atletische bouw hem tot een goede politiehond, drugshond of douanehond maken. K-9 (politiekorps) heeft jarenlang gebruikt gemaakt van de Witte Herder als politiehond. Ook voor de grensbewaking tussen Canada en Amerika worden regelmatig, en met succes, Witte Herders ingezet. De meest bekende politiehond is ongetwijfeld Prince (1971-1983). Hij is een London Ontario politiehond en hij is gedurende 11 jaar in actieve dienst. Op zijn naam staan ruim 200 arrestaties en hij werkt tot aan zijn dood op elfjarige leeftijd.   Hoofprint Harley Milizzo (1995) is de getrainde en gecertificeerde drugshond van Sly Acosta van het Buffalo Police Departement. Niko Beltrano doorzoekt vliegtuigen en andere plaatsen op illegaal vervoer en/of personen. In Australië kennen we June (1963) en Rip (1974). Beide honden zijn in het bezit geweest van Mr. Gatsby en dienen in de jaren zestig en zeventig als bewakingshond in de RAAF (leger en luchtmacht).   In Nederland wordt de Witte Herder niet of nauwelijks gebruikt of getraind voor dit werk. In Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen is het een normale zaak de Witte te trainen als ‘Schutzhund’ voor sport doeleinden.
Prince (1971-1983)
Ve-Lin's K9 Conan
This website was first launched in 1998 - If you have questions about the site or corrections, please mail the webmaster © Pride Webdesign 2016
WITTE HERDER BIBLIOTHEEK OF KIMBERLY’S PRIDE
Ruut & Manon - training